Παιδικά βιβλία: Τα αγαπημένα μας

Από τότε που έγινα μαμά, ήθελα να μεταδώσω την αγάπη μου για τα βιβλία στα παιδιά μου. Έτσι, προσπαθώ διαρκώς να βρω ποιοτικά παιδικά βιβλία για να διαβάζω μαζί τους. Το να διαβάζεις βιβλία με τα παιδιά σου δεν επεκτείνει απλά τη γνώση τους ή το μυαλό τους. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ότι με φέρνει πιο κοντά τους και δυναμώνει το δέσιμο μεταξύ μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί έστω και για αυτό το μικρό διάστημα συγχρονίζοντε κατά κάποιο τρόπο τα μυαλά μας, ταξιδεύουμε στα ίδια φανταστικά μέρη και αναμφισβήτητα το να διαβάζουμε αγκαλιά είναι ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσουμε αυτές τις στιγμές μαζί. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα λατρέψουν αυτές τις στιγμές και ελπίζω πραγματικά ότι κάθε φορά που θα διαβάζουν ένα βιβλίο που τους ενθουσιάζει, θα τους έρχεται στη μνήμη η αγκαλιά μου και η αγάπη μου, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια θα έχουν περάσει, ή το πόσο μακριά θα είμαστε ο ένας από τον άλλο.

Οικογενειακή παράδοση Χριστουγέννων: Χειροποίητο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με παιδικά βιβλία και δραστηριότητες

Έτσι, προσπαθώ κάθε χρονιά να ετοιμάσω ένα πολύ απλό αλλά γεμάτο αγάπη χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο με βιβλία και δραστηριότητες. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν αρκετά τώρα πια, ώστε να δείχνουν την χαρά και την προσμονή τους κάθε χρόνο, ρωτώντας περίπου ένα εκατομμύριο φορές πριν μπει ο Δεκέμβριος: “Μαμά, θα κάνεις και φέτος ένα ημερολόγιο Χριστουγέννων?” Που να ‘ξεραν ότι για εμένα είναι μεγαλύτερη η χαρά!!!

Αυτό όμως σημαίνει πως με το πέρασμα των χρόνων έχουμε αποκτήσει μια αρκετά πλούσια συλλογή από Χριστουγεννιάτικα αλλά και άλλης θεματολογίας, παιδικά βιβλία. Κάποια από αυτά έγιναν αγαπημένα, κάποια δεν είχαν την ίδια επιτυχία. Στο ημερολόγιο, κάθε χρόνο, προσθέτω και μερικά καινούρια βιβλία, αλλά πάντα υπάρχουν και κάποια παλιά και λατρεμένα.

Οπότε, ορίστε μερικά από τα δικά μας αγαπημένα παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα – για ηλικίες από 5-10 περίπου – για να τα προσθέσετε στο χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο βιβλίων σας ή απλά για να τα διαβάσετε αυτές τις γιορτινές μέρες!

Παιδικά βιβλία: αγαπημένες προτάσεις για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο

1. Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία με τον Μίκυ, του Charles Dickens σε διασκευή της Disney

Αγαπημένο παιδικό βιβλίο Χριστουγεννιατικη ιστορία
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Χριστουγεννιατικη ιστορία με τον Μίκυ

Η ιστορία είναι βεβαίως κλασική και πολύ γνωστή! Πρόκειται για τη διδακτική χριστουγεννιάτικη ιστορία “A Christmas Carol” του Καρόλου Ντίκενς, αλλά σε αυτή την έκδοση κάθε χαρακτήρας προέρχεται από τον κόσμο του Μίκυ Μάους. Αυτό κάνει το βιβλίο πιο ελκυστικό για τα μικρά παιδιά και λιγότερο τρομακτικό-ειδικά όταν αρχίζει το μέρος του τρίτου φαντάσματος.

2. Παιδικά βιβλία: Ο Καρυοθραύστης, του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, διασκευή χαρά Γιαννακοπούλου, εικονογράφηση Πωλίνα Παπανικολάου

Αγαπημένα παιδικά βιβλία: Ο Καρυοθραύστης
Αγαπημένα παιδικά βιβλίαΑγαπημένο παιδικό βιβλίο: Ο Καρυοθραύστης

Ακόμη ένα βιβλίο μιας άλλης παγκοσμίου φήμης χριστουγεννιάτικης ιστορίας, αυτή του Καρυοθραύστη. Μπορείτε να βρείτε αυτή την υπέροχη ιστορία σε δεκάδες εκδόσεις με διαφορετικές εικονογραφήσεις. Εγώ διάλεξα μία έκδοση με τις εικονογραφήσεις μιας ελληνίδας καλλιτέχνιδας, της Πωλίνας Παπανικολάου και αφήγηση της Χαράς Γιαννακοπούλου. Μάλιστα, αγόρασα το βιβλίο λίγο πριν πάμε να δούμε μια ομότιτλη παράσταση μπαλέτου και από τότε αυτό το βιβλίο είναι μέρος του ημερολογίου μας! Λατρεύω την ιστορία, το σκηνικό, το ονειρικό της σκηνικό!!

3. Ένα δώρο για τον καθένα, της Birdie Black

Αγαπημένα παιδικά βιβλία Ένα δώρο για τον καθένα
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Ένα δώρο για τον καθένα

Αυτό είναι ένα όμορφα εικονογραφημένο χριστουγεννιάτικο βιβλίο που δείχνει πώς κάτι που κάποιος δεν χρειάζεται πια ή το έχει παρατήσει, μπορεί να μετατραπεί σε ένα δώρο, αν αυτό το κάτι το χειριστεί κανείς με δημιουργικότητα, αγάπη και φροντίδα. Το αγαπώ γιατί μας δείχνει πως όταν ένα δώρο προετοιμάζεται με αγάπη, μπορεί να φέρει χαρά σε όλους, πλούσιο ή φτωχό, δότη ή δέκτη.

4. Παιδικά βιβλία: Θα σ’αγαπώ ότι και αν γίνει, της Ντέμπι Gliori

Αγαπημένα παιδικά βιβλία Θα σ αγαπώ ότι κι αν γίνει
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Θα σ’ αγαπώ ότι κι αν γίνει

Αν έπρεπε να διαλέξω το απολύτως αγαπημένο μας, θα ήταν αυτό. Το βιβλίο “Θα σ’αγαπώ ότι και αν γίνει” μιλάει για την άνευ όρων και αστείρευτη αγάπη της μητέρας. Δεν είναι χριστουγεννιάτικο, αλλά τι είναι τα Χριστούγεννα αν όχι αγάπη; Ένα παιδί μπορεί να σπάσει κάτι ή να συμπεριφέρεται άσχημα, να μετατραπεί σε ένα θηρίο ή ένα μεγάλο έντομο, μα η αγάπη της μαμάς δεν θα τελειώσει ποτέ και δεν θα πεθάνει ποτέ. Μία όμορφη ιστορία, ένα βιβλίο και μια φράση για την αγάπη που θα συντροφεύει εσάς και τα παιδιά σας για πάντα.

5. Μια μέρα,της Alison McGhee

Αγαπημένο παιδικό βιβλίο Μια μέρα
Αγαπημένα παιδικά βιβλίαΑγαπημένα παιδικά βιβλίαΑγαπημένο παιδικό βιβλίο: Μια μέρα

Αυτό το πήρα φέτος για το ημερολόγιό μας. Αν και δεν είναι κάποια χριστουγεννιάτικη ιστορία, είναι και αυτό για την αγάπη της μαμάς. Αν είσαι τόσο συναισθηματική όσο εγώ, θα το λατρέψεις. Και θα δακρύσεις. Πολύ. Από την πρώτη σελίδα. Αλλά θα προσπαθήσεις όσο μπορείς για να το διαβάσεις στα παιδιά σου, ειδικά για την κόρη σου, χωρίς να σπάσει πολύ η φωνή σας από την συγκίνηση. Υπέροχα απλό, αυτό το βιβλίο είναι ένα ακόμη για να το κρατήσετε ως θησαυρό για όλα τα χρόνια.

6. Ο ραφτάκος των λέξεων, του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Αγαπημένα παιδικά βιβλία ο ραφτάκος των λέξεων
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Ο ραφτάκος των λέξεων

Πόσο το αγαπώ αυτό το βιβλίο… είναι μία τόσο πρωτότυπη ιστορία για την δύναμη που έχουν οι λέξεις και τον τρόπο που μπορεί να μας επηρεάσουν… με όμορφη εικονογράφηση και διαχρονικό μήνυμα, έχει γίνει κλασικό στο σπίτι μας.

7. Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, της Σοφίας Μαντουβάλου

Αγαπημένο παιδικό βιβλίο Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη

Ακόμη ένα πολύ όμορφα εικονογραφημένα βιβλίο που με πρωτότυπο τρόπο προσπαθεί να μας μεταδώσει το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων, αυτό της έλευσης της αγάπης. Είναι πολύ όμορφο και διδακτικό, ιδανικό για αυτήν την εποχή.

8. Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, του Κυριάκου Χαρίτου

Αγαπημένα παιδικά βιβλία φον κουραμπιές εναντίον κόμη μελομακαρόνη
Αγαπημένα παιδικά βιβλίαΑγαπημένο παιδικό βιβλίο: Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη

Πολύ διασκαδαστικό, αστείο και έξυπνο βιβλίο με πανέμορφη εικονογράφηση. Τα παιδιά μου το αγαπούν πολύ, γελούν με την καρδιά τους με τους αστείους ήρωες και τα καμώματά τους. Αυτή η έκδοση μάλιστα συνοδεύεται από το καταπληκτικό CD της ιστορίας που το ακούμε στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας τις χριστουγεννιάτικες εκδρομές μας.

9. Νύχτα θαυμάτων, της Βασιλικής Νευροκοπλή

Αγαπημένο παιδικό βιβλίο Νύχτα θαυμάτων
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Νύχτα θαυμάτων

Ένα βιβλίο που πήρα φέτος. Νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα από τα διαχρονικά αγαπημένα μας!!! Είναι τόσο όμορφα εικονογραφημένο και τα μηνύματα που περνάει είναι τόσο γλυκά και ευαίσθητα, που θα το λατρέψετε.

10. Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο, του Σελ Σίλβερσταϊν

Αγαπημένο παιδικό βιβλίο το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο

Ένα βιβλίο που το έχουμε χρόνια και το αγαπάμε πολύ, δώρο από αγαπημένη φίλη μας. Είναι τόσο απλό στην εικονογράφηση που το κάνει εντυπωσιακό. Το κομμάτι που λείπει αναζητά κάποιο κομμάτι για να το συμπληρώσει. Όμως δεν είναι εύκολο να βρεις το τέλειο ταίρι που θα σε οδηγήσει στην ευτυχία. Ίσως και να είναι αδύνατον. Έτσι, βρίσκει τελικά μία άλλη λύση, βασιζόμενο μόνο στον εαυτό του! Υπέροχα διδακτική ιστορία για μικρούς αλλά και μεγάλους.

11. Χριστούγεννα είναι…, της Πολυξένης Βάκου-Σαλωνίδου

Αγαπημένο παιδικό βιβλίο Χριστούγεννα είναι
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: Χριστούγεννα είναι….

Ακόμη ένα νέο βιβλίο που προστέθηκε φέτος στη συλλογή μας. Έρχεται να προσεγγίσει τα Χριστούγεννα από τη θρησκευτική τους πλευρά, μεταδίδοντας με όμορφο, ίσως και ιδανικό τρόπο, το μήνυμα και νόημα της γέννησης του Χριστού για τους ανθρώπους.

12. Ουπς, του Oliver Jeffers

Αγαπημένο παιδικό βιβλίο ουπς
Αγαπημένο παιδικό βιβλίο: ΟΥΠΣ

Εκεί που περιμένεις ότι ο ήρωας θα σκεφτεί την πιο προφανή λύση, κάθε φορά βρίσκει κάτι νέο εντελός αντισυμβατικό να κάνει. Όμως στο τέλος, με έναν περίεργο τρόπο και με μερικές… παράπλευρες απώλειες, ο ήρωας λύνει το πρόβλημά του! Ένα από τα πιο αστεία βιβλία της βιβλιοθήκης μας. Είναι ξεκαρδιστικά παράλογο και φανταστικά εικονογραφημένο.

Κάντε μας προτάσεις για παιδικά βιβλία που αγαπάτε!!!

Έχετε διαβάσει κανένα από αυτά τα βιβλία; Σας άρεσαν τόσο πολύ όσο άρεσαν σε εμάς; Ή μήπως έχετε κάποιες προτάσεις για παιδικά βιβλία για να προσθέσουμε στη συλλογή μας;

Εάν δεν διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας συχνά, οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ιδανικές για να ξεκινήσετε να το κάνετε! Μια άλλη υπέροχη χριστουγεννιάτικη παράδοση είναι να φτιάξετε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια, όπως αυτά που κάναμε από λευκό σπιτικό πηλό ή από αφρώδη φύλλα και φωτογραφίες! Και φυσικά, πάντα μπορείτε να φτιάξετε και χριστουγεννιάτικα μπισκότα, όπως είναι και τα μπισκοτένια έλκηθρα που είχαμε φτιάξει με την αγαπημένη μας συνταγή για μπισκότα! ! Κάθε παιδί αγαπά να τα φτιάχνει, να τα διακοσμεί και φυσικά να τα τρώει!!! Δοκιμάστε τα!

Please follow and like us:

Comment