Συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα και ιδέα για δωράκι: Μπισκοτένια έλκηθρα του Άη Βασίλη

Πολλές φορές, όταν υπάρχει χρόνος, προσπαθώ να ετοιμάσω κάτι ιδιαίτερο για δωράκι για τα παιδιά των φίλων. Φέτος, ετοίμασα λοιπόν μερικά έλκηθρα από μπισκότα! Έχουν τον κόπο τους, αλλά σε ανταμοίβουν. Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην διακόσμηση και το γέμισμα των ελκήθρων και φυσικά στο φάγωμα όσον περισσεύουν!!!

έτοιμο έλκηθρο

Ένα έλκηθρο έτοιμο για απογείωση!

Θα χρειαστείτε:

  1. Την αγαπημένη σας συνταγή για μπισκότα που κρατάνε το σχήμα τους, ή χρησιμοποιήστε την δική μου που σας δίνω παρακάτω
  2. Κουπ πατ για έλκηθρο ή κάποιο πρότυπο-οδηγό, όπως έκανα εγώ. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει ο σύνδεσμος για την πηγή που βρήκα τον δικό μου οδηγό.
  3. Την αγαπημένη σας συνταγή για icing, η χρησιμοποιήστε την δική μου που σας δίνω παρακάτω
  4. Γλιφιντζούρια χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια (δύο για κάθε έλκηθρο)
  5. Ζαχαρωτά για την διακόσμηση
  6. Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  7. Μικρές λιχουδιές για να μπουν στα έλκηθρα

Συνταγή για μπισκότα χωρίς αυγά:

Χρησιμοποίησα την αγαπημένη μου συνταγή για μπισκότα, η οποία είναι χωρίς αυγά:

  • 370 g αλεύρι
  • 170 g ζάχαρη που την έχουμε περάσει από τον επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού υγρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 230 g βούτυρο, κρύο
  • 30 g τυρί κρέμα

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα πρώτα τέσσερα συστατικά.

Έπειτα, προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα χέρια. Στην αρχή θα έχει τη μορφή τρίμματος, αλλά όσο περισσότερο βούτυρο προσθέτουμε και ζυμώνουμε, τόσο θα παίρνει τη μορφή ζύμης. Όταν έχουμε βάλει όλο το βούτυρο, προσθέτουμε και το τυρί κρέμα και ζυμώνουμε.

Μοιράζουμε στα δύο τη ζύμη και τα τυλίγουμε σε μεμβράνη. Τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για μισή ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και την απλώνουμε με πλάστη. Το πάχος του φύλλου που θα απλώσουμε εξαρτάται από εμάς, συνήθως όμως ένα πάχος 0,5 εκ. είναι καλό για μπισκότα. Κόβουμε τα μπισκότα μας με τα κουπ πατ ή χρησιμοποιώντας τον οδηγό σας (που μπορείτε να βρείτε εδώ από το Lila Loa, όπου μπορείτε να βρείτε και βήμα βήμα οδηγίες για τα δικά τους πανέμορφα έλκηθρα, αν έχετε το ταλέντο!)

Βάλτε τα μπισκότα σε ένα ταψί όπου έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαυμούς Κελσίου για περίπου 8 έως 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους, μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Μόλις κρυώσουν εντελώς, μπορούμε να τα διασκοσμήσουμε ή να φτιάξουμε το έλκηθρό μας. Τους αφήστε να δροσίσουν εντελώς πρίν διακοσμούν τα μπισκότα ή τη συναρμολόγηση του έλκηθρου.

Τώρα ήρθε η σειρά για το icing, το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να κολλήσουμε τα κομμάτια του ελκήθρου μας δηλαδή. Μπορούμε την ίδια αυτή συνταγή να την χρησιμοποιήσουμε και για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας. Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμη αγοραστή ή κάποια άλλη συνταγή, καθώς η δική μου είναι λίγο ρευστή και έτσι δυσκολεύει αρκετά την συναρμολόγηση. Εγώ την προτιμώ όμως, καθώς δεν περιέχει ωμό αυγό, όπως συνήθως περιέχουν άλλες συνταγές για icing.

Η αγαπημένη μου συνταγή για icing:

  • 5-6 κουταλιές της σούπας μαρέγκες σε σκόνη (αγοράζω μαρέγκες από το ζαχαροπλαστείο ή φτιάχνω δικές μου, και τις κάνω σκόνη στο μπλέντερ)
  • 250 g ζάχαρη άχνη
  • περίπου μισό φλιτζάνι νερό (πιθανόν να μην το χρησιμοποιήσουμε όλο)

Χρησιμοποιήστε το μίξερ σας για να ανακατέψετε όλα τα συστατικά εκτός από το νερό. Μετά με προσοχή και λίγο λίγο, προσθέστε το νερό μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Προσοχή, γιατί ακόμα και λίγες σταγόνες νερό μπορούν να κάνουν την κρέμα πολύ ρευστή και άρα άχρηστη ως κόλλα. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να προσθέσετε και άλλη μαρέγκα σε σκόνη ή άχνη ζάχαρη.

Βήματα για να φτιάξουμε τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτένια έλκηθρα του Άγιου Βασίλη:

Βήμα 1:

Όπως προείπαμε, αφήνουμε τα κομμάτια μας να κρυώσουν εντελώς

έλκηθρο βήμα 1

Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η συναρμολόγηση του ελκήθρου

Βήμα 2:

Βάλτε λίγο icing στο κάτω μέρος των πλευρικών κομματιών και κολλήστε τα στο κομμάτι της βάσης του ελκήθρου. Κρατήστε τα σταθερά για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι να κολλήσουν καλά στη θέση τους. Έπειτα, αφήστε τα να στεγνώσουν καλά για τουλάχιστον μισή ώρα.

έλκηθρο βήμα 2

Κολλήστε πρώτα τις δύο πλευρές στο κάτω κομμάτι

έλκηθρο βήμα 3

Αφήστε το να στεγνώσει μέχρι όλα να είναι μένουν στη θέση τους

Βήμα 3:

Βάλτε λίγο icing στις τρεις πλευρές των τελευταίων κομματιών και σύρτε τα προσεκτικά στο μπροστινό και το πίσω μέρος του ελκήθρου. Θα πρέπει να κολληθούν σε μικρή γωνία έτσι ‘ωστε να υπάρχει περισσότερος χώρος για τα γλυκίσματα. ΤΚρατήστε τα στη θέση τους για μερικά λεπτά και προσθέστε icing όπου απαιτείται για να κλείσουν τυχόν κενά. Αφού βεβαιωθείτε ότι μένουν όλα στη θέση τους, αφήστε τα να στεγνώσουν για τουλάχιστον 1-2 ώρες ή και περισσότερο.

έλκηθρο βήμα 4

Συναρμολογήστε το πίσω και το μπροστινό μέρος του έλκηθρου

Βήμα 4:

Εφόσον έχει στεγνώσει καλά, γυρίστε το έλκηθρο ανάποδα και κολλήστε με icing τα δύο γλιφιντζούρια μπαστούνια , τα οποία έχετε ξετυλίξει από πριν. Αφήστε τα να στεγνώσουν κάπως, και γυρίστε τα από την σωστή πλευρά. Αφήστε τα και πάλι να στεγνώσουν, ίσως και για 1-2 ώρες ή και περισσότερο. Μια μικρή συμβουλή: για την καλύτερη μεταφορά του ελκήθρου και για να μην διαλυθεί, ετοιμάστε μερικές βάσεις από χαρτόνι για κάθε έλκηθρο και τοποθετήστε τα εκεί επάνω.

Βήμα 5:

Έφτασε η ώρα για το πιο διασκεδαστικό κομμάτι! Διακοσμήστε τα έλκηθρά σας με όποιο τρόπο θέλετε και μπορείτε. Αφήστε το να στεγνώσει και τοποθετήστε μερικά σοκολατάκια μέσα στο έλκηθρο.

έτοιμο έλκηθρο

Το έλκηθρό μας, έτοιμο για να κάνει κάποιο παιδάκι χαρούμενο!

Βήμα 6:

Αν θέλετε, τυλίξτε το σε σελοφάν για να γίνει πιο εντυπωσιακό και το δώρο σας είναι έτοιμοο!

έλκηθρα έτοιμα

Μπισκοτένια δωράκια, έτοιμα!

Εδώ μια φωτογραφία με μια χαριτωμένη ιδέα για να εμπνευστείτε!

έλκηθρο με ταράνδους

Έλκηθρο με ταράνδους (πηγή εικόνας)

Διασκεδάστε κάνοντάς τα και να είστε σίγουροι ότι όποιος είναι τυχερός να τα λάβει, θα χαρεί πολύ!!! Επίσης, φτιάξτε όμορφα χειροποίητα στολίδια ή ετοιμάστε χαρούμενα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα, γεμίζοντάς τα με μερικά από τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία.

Εύχομαι σε κάθε έναν από εσάς καλά Χριστούγεννα! Απολαύστε αυτή την ευτυχισμένη εποχή στο έπακρο!

Please follow and like us:

Comment