Πως κάνουμε decoupage σε πιάτο και μπουκάλι – Η εμπειρία μιας αρχάριας!

Την πρώτη φορά που προσπάθησα να ασχοληθώ με το decoupage ήταν πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε ένα απλό ρηχό πιάτο και ένα παλιό μπουκάλι. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ωραία, αν και χρειάζομαι πραγματικά πολλή εξάσκηση για να το κάνω σωστά! Χρησιμοποίησα τα υλικά που αναφέρονται παρακάτω και μας τα πρότεινε ο δάσκαλός μας. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό προϊόν, απλά πειραματιστείτε λίγο για να βρείτε τα κατάλληλα υλικά που λειτουργούν για εσάς. Η μικρή μου κόρη με βοήθησε και ήταν παρούσα μέχρι την ολοκλήρωση του «έργου». Απλά αν θέλετε να έχετε μαζί το παιδί σας σε αυτή την ασχολία, φροντίστε τα υλικά που θα χρησιμοποιείτε να είναι ασφαλή και κατάλληλα για παιδιά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω πολλά για την τεχνική decoupage! Θα προσπαθήσω όμως να περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ την εμπειρία μου από την πρώτη μου προσπάθεια!

Υλικά decoupage που θα χρειαστείτε για να διακοσμήσετε ένα πιάτο και ένα μπουκάλι

 • Πινέλα (ένα μικρό και ένα μεγάλο πινέλο)
 • Χρώμα (mocha-καφέ σκούρο) – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικό χρώμα, πλαστικό ή κάποιο άλλο υγρό χρώμα χειροτεχνίας ή decoupage
 • Χρώμα (λευκό) – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικό χρώμα, πλαστικό ή κάποιο άλλο υγρό χρώμα χειροτεχνίας ή decoupage
 • Χρώμα – υλικό κρακελέ
 • Διάφανη κόλλα χειροτεχνίας ή υγρή κόλλα decoupage
 • Παλιές εφημερίδες για την προστασία της επιφάνειας εργασίας μας
 • Ένα μικρό μπολ με νερό
 • Χαρτοπετσέτες με μοτίβο πουλιών και χαρτοπετσέτες με μοτίβα πεταλούδων (επιλέξτε όποια μοτίβα θέλετε). Προσπαθήστε οι χαρτοπετσέτες σας να έχουν το μοτίβο σε λευκό φόντο για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές χαρτοπετσέτες και χαρτί decoupage, αλλά είναι πιο ακριβή επιλογή
 • Διάφανο χρώμα τελικής στρώσης, όπως βερνίκι
 • Ένα παλιό, καθαρό και απλό ρηχό πιάτο και ένα παλιό καθαρό μπουκάλι
 • Σπάγκο
First time decoupage
Πρώτη φορά decoupage

Οδηγίες για την διακόσμηση με decoupage ενός πιάτου και ενός μπουκαλιού

(Τα βήματα μπορεί να φαίνονται πάρα πολλά, αλλά στην ουσία πολλά επαναλαμβάνονται)

1. Τοποθετήστε τις εφημερίδες στην επιφάνεια εργασίας σας και οργανώστε όλα τα υλικά μπροστά σας. Ανοίξτε το κουτί της καφέ μπογιάς και αδειάστε λίγη από αυτή σε ξεχωριστό δοχείο.

2. Εάν το χρώμα σας είναι παχύρευστο και δεν μπορείτε να δουλέψετε σωστά με αυτό απλά βάλτε το πινέλο σε λίγο νερό και αφού το στραγγίσετε καλά βουτήξτε και το στο χρώμα και αρχίστε να βάφετε την επιφάνεια του πιάτου και του μπουκαλιού. Μην χρησιμοποιείτε πολλή βαφή, αρκεί να καλύψετε τις επιφάνειες με ένα ωραίο στρώμα βαφής. Εάν το πιάτο ή το μπουκάλι σας έχει λεπτομέρειες ή γωνίες, και είναι δύσκολο να φτάσετε σε κάποια σημεία του την βαφή, τότε χρησιμοποιήστε το μικρό πινέλο για να τις βάψετε.

3. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς. Χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι μαλλιών εάν δεν θέλετε να περιμένετε. Ξεπλύνετε τα πινέλα σας με τρεχούμενο νερό και κατόπιν στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας όσο καλύτερα μπορείτε.

4. Με το καθαρό πλέον μεγάλο πινέλο, απλώστε στην επιφάνεια του πιάτου και του μπουκαλιού ένα λεπτό στρώμα του κρακελέ με γρήγορες κινήσεις. Χρησιμοποιήστε και το μικρό πινέλο εάν είναι απαραίτητο. Και πάλι, αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως. Χρησιμοποιήστε πάλι το πιστολάκι μαλλιών εάν χρειαστεί. Ξεπλύνετε τα πινέλα σας και στεγνώστε τα.

5. Κατά την διάρκεια της αναμονής του στεγνώματος πάρτε τις χαρτοπετσέτες σας και κόψτε τις με τα χέρια προσεκτικά γύρω-γύρω από τα μοτίβα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μην αφήνετε άκοπα (ίσια) άκρα και μην χρησιμοποιείτε ψαλίδια. Διαχωρίστε τα φύλλα της χαρτοπετσέτας (εάν έχετε 3-φυλλη χαρτοπετσέτα, φροντίστε να διαχωρίσετε όλα τα φύλλα). Κρατήστε μόνο το στρώμα με τα μοτίβα και τα άλλα μπορείτε να τα πετάξετε.

6. Όταν το πιάτο και το μπουκάλι σας στεγνώσουν εντελώς, βυθίστε το φαρδύ πινέλο σας στο άσπρο χρώμα και με πολύ γρήγορες κινήσεις εφαρμόστε ένα στρώμα βαφής πάνω τους. Προσπαθήστε  να κάνετε γρήγορες μικρές κινήσεις για να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια και να μην περάσετε δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε και το μικρό πινέλο. Για άλλη μια φορά αφήστε τα να στεγνώσουν. Καθώς στεγνώνουν, θα παρατηρήσετε ότι σχηματίζονται μικρές ρωγμές στην επιφάνεια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που περιμέναμε. Γνωρίζετε ήδη τη διαδικασία τώρα… χρησιμοποιήστε το πιστολάκι μαλλιών, πλύνετε τα πινέλα και στεγνώστε τα. Περιμένετε λίγο

περισσότερο. Κλείστε όλα τα δοχεία βαφής και καθαρίστε τα δοχεία που χρησιμοποιήσατε. Δεν θα χρειαστείτε τα χρώματα πια.

7. Μόλις στεγνώσουν όλα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε τα μοτίβα χαρτοπετσέτας. Αδειάστε μια μικρή ποσότητα κόλλας σε ένα καθαρό δοχείο ή απλώς χρησιμοποιήστε την απευθείας από το δικό της δοχείο. Τοποθετήστε το μοτίβο σας πάνω στο πιάτο για να αποφασίσετε πού σας αρέσει και τι. Όταν είστε ικανοποιημένοι, σηκώστε το μοτίβο από το πιάτο και βάλτε κόλλα στο σημείο που θέλετε να κολλήσει το μοτίβο. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε πινέλο σας βολεύει περισσότερο. Εφαρμόστε μόνο ένα στρώμα κόλλας, όχι μεγάλη ποσότητα μα αρκετή, αλλά δεν χρειάζεται και να ανησυχείτε για την περιοχή στην οποία την εφαρμόζετε. Απλά βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε λίγο μεγαλύτερη περιοχή από ότι το μοτίβο. Αφήστε το πινέλο και πάρτε το μοτίβο, με την όψη προς τα επάνω. Τοποθετήστε απαλά το μοτίβο στην περιοχή στην οποία εφαρμόσατε την κόλλα. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας ή ένα

σφουγγάρι, ισιώστε το προσεκτικά, από το κέντρο προς τα άκρα. Προσέξτε να μην κόψετε την χαρτοπετσέτα καθώς είναι πολύ λεπτή.

8. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα άλλα μοτίβα και αφήστε τα όλα να στεγνώσουν. Εφαρμόστε ένα άλλο στρώμα κόλλας πάνω από τα τοποθετημένα μοτίβα. Αφήστε να στεγνώσουν. Κάνετε το ίδιο με το μπουκάλι. Πλένετε τα πινέλα και τα δοχεία. Χρησιμοποιήστε κόλλα και σπάγκο για να διακοσμήσετε τη φιάλη.

9. Τώρα ήρθε η στιγμή για το τελευταίο βήμα. Απλά απλώστε ένα στρώμα από το άχρωμο βερνίκι στεγανοποίησης στην επιφάνεια του πιάτου και του μπουκαλιού. Μπορείτε να εφαρμόσετε και ένα δεύτερο στρώμα αφού αφήσετε το πρώτο να στεγνώσει τελείως για καλύτερη προστασία. Αφήστε τα όλα να στεγνώσουν. Τα σκεύη αυτά δεν είναι κατάλληλα για τρόφιμα όπως μπορείτε να φανταστείτε.

Έτοιμα! Ένα ωραίο πιάτο και ένα όμορφο μπουκάλι για να διακοσμήσετε το σπίτι σας ή να τα δώσετε δώρο σε κάποιον που σας ενδιαφέρει! Η διαδικασία μας πήρε περίπου δύο ώρες για να ολοκληρωθεί. Δεν είναι ωραίο το τελικό αποτέλεσμα;

Άλλες ιδέες decoupage που υπάρχουν είναι η διακόσμηση σε ξύλο, έπιπλα, παλιά κιβώτια, βάζα. Στις αρχές Δεκεμβρίου μάλιστα, θα δοκιμάσω να φτιάξω με την ίδια τεχνική και τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στολίδια του σπιτιού μου!

Please follow and like us:

Comment