Επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια: My little Scythe

Το επιτραπέζιο παιχνίδι “My little Scythe” απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες – αλλά όχι μόνο. Είναι η παραλλαγή του γνωστού και πολυαγαπημένου παιχνιδιού “Scythe”, το οποίο δυστυχώς δεν το έχουμε ακόμα και δεν το έχουμε παίξει, αλλά βρίσκεται στη λίστα μας να το δοκιμάσουμε!

Ωστόσο, το Μy little Scythe το έχουμε παίξει οικογενειακώς και ιδού οι σκέψεις μας για αυτό!

Καταρχάς, πρόκειται για ένα όμορφο και πολύ προσεγμένο επιτραπέζιο, με ωραία components. Οι μινιατούρες του είναι πολύ όμορφες και προσελκύουν και το ενδιαφέρον των μικρών παιχτών. Έχει αρκετά μεγάλο ταμπλό, κάτι που και πάλι βοηθάει τα μικρότερα παιδιά να ενθουσιαστούν και να παίξουν το παιχνίδι.

Ειδικά στην αρχή και αν είναι να παιχτεί από πιο μικρά παιδιά, θα χρειαστούν ενήλικες για να εξηγήσουν τους κανόνες, να μεταφράζουν τις κάρτες και γενικά να καθοδηγούν τα παιδιά. Εφόσον πρόκειται για πιο μεγάλα παιδιά που ξέρουν καλά αγγλικά, τότε δε χρειάζεται η βοήθεια ενηλίκων μετά από 1-2 plays. Μια καλή ιδέα για όποιον έχει διάθεση και χρόνο, είναι να δημιουργήσει τα λεγόμενα «paste-ups» στα ελληνικά.

Πώς να φτιάξετε paste-ups

Για να φτιάξεις paste-ups, κατεβάζεις από το διαδίκτυο τις κάρτες του παιχνιδιού ή τις σκανάρεις, μεταφράζεις το κείμενο και με κάποιο πρόγραμμα υπολογιστή αντικαθιστάς το αγγλικό κείμενο με το ελληνικό. Εκτυπώνεις στο σωστό μέγεθος, έγχρωμα όπου απαιτείται, και κόβεις τις εκτυπωμένες κάρτες. Τώρα έχει κανείς δύο επιλογές. Ή παίρνεις ειδικά προστατευτικά καλύμματα καρτών (sleeves) στο κατάλληλο μέγεθος, περνάς την κάρτα την ορίτζιναλ μέσα στο κάλυμμα και μετά περνάς και το paste up από πάνω ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι είναι μία ενιαία επιφάνεια (γιατί πρέπει να διατηρήσουμε την πίσω πλευρά όμοια). Είτε – κάτι που δεν συστήνω γιατί καταστρέφεται η ορίτζιναλ κάρτα και το αισθητικό αποτέλεσμα ίσως μας απογοητεύσει – να κολλήσουμε το τμήμα με το ελληνικό κείμενο πάνω στην ορίτζιναλ κάρτα με κάποια κόλλα.

Έτσι, το παιχνίδι μετατρέπεται σε ελληνόγλωσσο! Για τους ακόμα πιο μερακλήδες και αβάρετους, προτείνεται να μεταφράσουν και τους κανόνες στα ελληνικά, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να τους βρουν στα ελληνικά σε διάφορα σάιτ που τους έχουν μεταφράσει ήδη και απλά να τους εκτυπώσουν.

Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το παιχνίδι! Στην αρχή μπορεί να φανεί αρκετά δύσκολο στα μικρότερα ειδικά παιδιά. Εμείς για να το ξεπεράσουμε αυτό, δημιουργήσαμε στην αρχή ομάδες ενήλικα-μικρό παιδί που χρειάζεται βοήθεια. Με κάθε φορά που παίζουν το παιχνίδι πάντως, το παιδί εξοικειώνεται και χρειάζεται όλο και μικρότερη βοήθεια.

Οι κανόνες είναι εύκολοι, οι επιλογές στρατηγικής πολλές και οι τρόποι νίκης επίσης πολλοί Τελικός στόχος, να μαζέψεις πρώτος τέσσερα βραβεία εκπλήρωσης στόχων.

Ο κάθε παίχτης έχει υπό τον έλεγχό του μία ομάδα δύο φιγούρων. Σε κάθε γύρο επιλέγει την κίνηση που θέλει να κάνει (μετακίνηση, δημιουργία, αναζήτηση) που η κάθε μία έχει τα θετικά της. Επιλέγει αν θέλει να μαζεύει διαμάντια, μήλα, πίτες και πόντους φιλίας ή να εκτελεί αποστολές, ώστε να φτάσει στο σημείο να μαζέψει όλα τα απαραίτητα βραβεία. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού δίνονται επιλογές βελτίωσης κάποιας ιδιότητας για καλύτερα αποτελέσματα!

Το ωραίο με αυτό το παιχνίδι είναι ότι μπορείς να διαλέξεις αν θα είσαι «κακός και εγωιστής», ή αν θέλεις να νικήσεις κυρίως με «επίθεση φιλίας και καλοσύνης». Χρειάζεται ωστόσο λίγο από και τα δύο για να κερδίσεις στο τέλος!

Έχει αρκετό γέλιο και σασπένς, μέχρι και πιτομαχίες, για να καθοριστούν οι πόντοι νίκης.

Γενικά είναι πολύ διασκεδαστικό και η διάρκειά του είναι σχετικά μικρή (45-60 λεπτά), κάτι που βοηθάει να μην βαριούνται τα παιδιά και να μη χάσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι το τέλος. Όταν, δε, πλησιάζει το τέλος αυτό, η αγωνία συνήθως χτυπάει κόκκινο, γιατί σχεδόν πάντα οι παίχτες καταλήγουν λίγο πολύ ισόβαθμοι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας παίχτης κερδίζει τέσσερα βραβεία, ωστόσο όλοι μπορούν να ολοκληρώσουν έναν τελευταίο γύρω (εκτός του πρώτου) και να προσπαθήσουν τελευταία στιγμή να αρπάξουν την νίκη! Αυτό το τελευταίο ειδικά κάνει την αγωνία ακόμα μεγαλύτερη!

Προκαλεί έντονα την σκέψη για δημιουργία στρατηγικής και σου βάζει διλήμματα για το πώς να αντιμετωπίσεις κάθε φορά το παιχνίδι. Τα κείμενα στις κάρτες είναι μικρά, εύκολα κατανοητά και πολλές φορές προκαλούν γέλιο!

Είναι πραγματικά ιδανικό για οικογενειακές βραδιές επιτραπέζιου παιχνιδιού!

Comment

%d bloggers like this: